„Afară din Crimeea !” Proteste în timpul discursului susținut președintele Dumei ruse, la o reuniune la București

Afară din Crimeea ! Proteste în timpul discursului susținut președintele Dumei ruse, la o reuniune la București
Publicat: 27/11/2015, 15:27
Actualizat: 30/03/2019, 04:44

Președintele Dumei ruse de Stat Serghei Narîșkin participă, vineri, la București, la lucrările Adunării Generale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), care se desfășoară la Senat.

La scurt timp după ce președintele Dumei de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse, Serghei Narîșkin, și-a început discursul în Senat , șase persoane, parlamentari ucraineni, au ieșit în față cu două pancarte pe care era scris „Putin return Crimeea back to us” și „2008 – Georgia, 2014 – Ukraine – Who’s next? – Putin stop1”.

De asemenea, un membru al delegației ucrainene a strigat „Afară din Crimeea”.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a arătat deranjat de manifestarea ucrainenilor și i-a invitat pe aceștia în mai multe rânduri să ia loc în sală.

Serghei Narîșkin, însă, nu a fost deranjat de proteste, continuându-și discursul.

La finalul discursului susținut de diplomatul rus au început să apară și reacții din sală ale participanților – câțiva au aplaudat, iar majoritatea au bătut cu palmele în masă preț de câteva secunde și au vociferat.

La București are loc Adunarea Generală a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), cu tema principală de dezbatere „Realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile în regiunea CEMN: implicarea parlamentară”.

Președinția prin rotație a APCEMN este preluată de Rusia, lucrările forului având loc vineri la Senat, în prezența președintelui Dumei de Stat.

La încheierea reuniunii, în urma căreia Rusia preia președinția APCEMN, susțin declarații comune de presă președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintelei Dumei de Sstat Sergey Naryshkin.

Președintele Dumei Serghei Narîșkin se află pe o listă cu oficiali ruși care au interdicție de acces în Uniunea Europeană.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, însă, că Serghei Narîșkin a putut fi invitat la summit-ul APCEMN având în vedere „obligația de drept internațional de a permite intrarea celor care, în temeiul unui acord multilateral, se bucură de privilegii și imunități”.

„Ministerul Afacerilor Externe subliniază faptul că România acordă o importanță deosebită implementării corecte a regimurilor de sancțiuni, în deplină conformitate cu prevederile instrumentelor internaționale. Decizia Senatului României de a adresa invitația de participare președintelui Dumei de Stat a Federației Ruse, Sergey Naryshkin, la cea de-a 46-a sesiune a Adunării Generale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre a avut în vedere faptul că România are o obligație de drept internațional de a permite intrarea pe teritoriul său a celor care, în temeiul unui acord multilateral, se bucură de privilegii și imunități”, precizează MAE.

Astfel, instrumentul UE prin care au fost introduse restricțiile privind admisia – impuse unor oficiali ruși (menționați în anexa la Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei) – stabilește în mod clar și neechivoc faptul că restricțiile nu se aplică în situația în care un stat membru are o obligație de drept internațional decurgând dintr-un acord multilateral care conferă privilegii și imunități, menționează sursa citată.

„Or, în acest caz, România este parte din 2006 la Protocolul adițional privind privilegiile și imunitățile Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) semnat la Baku la 31 octombrie 2003, ratificat prin Legea nr. 42 din 8 martie 2006, publicată în Monitorul Oficial nr. 238 din 16 martie 2006, document internațional cu valoare juridică obligatorie care obligă statele părți să acorde privilegiile și imunitățile reprezentanților celorlalte părți la Protocol”, se mai arată în comunicat.

„Conform articolului 5 lit. d) din acest Protocol, între privilegiile avute în vedere este inclusă scutirea de formalități la intrarea în țară – ceea ce înseamnă dreptul de a intra pe teritoriul statului organizator. Astfel, România are obligația de a scuti reprezentanții Rusiei care participă la lucrările APCEMN de la restricțiile privind intrarea pe teritoriul său, această obligație izvorând din cuprinsul unui acord multilateral care conferă privilegii și imunități”, menționează MAE.

Ministerul de Externe precizează totodată că România a informat partenerii din UE cu privire la acest caz.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...